Правителството одобри сделката със САЩ за Ф-16

Ф-16 блок 70

 

На днешното си заседание Министерският съвет одобри сделката за покупката на осем изтребители Ф-16 блок 70. Това съобщават от правителствената пресслужба. C настоящото решение се приема докладът на министрите на отбраната, икономиката, външните работи и финансите, участници в преговорния екип, съгласно Решение на Народното събрание от 2019 г., уточняват от кабинета. С одобряването на сделката кабинетът упълномощава съответните длъжностни лица да подпишат договора за закупуване на изтребителите. Контрактът следва бъде ратифициран от народното събрание.

Общата цена за осемте изтребители е 1,256 милиарда долара. В тази цена е включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. До 2023 година всички те ще бъдат доставени. В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме около 60 млн. лв. от тази сума. Предстои да бъде подписано и споразумение за индустриално сътрудничество между министерството на икономиката и компанията производител на самолетите Локхийд Мартин.

Решението на парламента за започване на преговори със САЩ за нови изтребители Ф-16 блок 70 бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС, ВМРО. Против бяха депутатите от БСП, НФСБ, "Атака" и "Воля". Волен Сидеров излезе от пленарната зала и не участва в гласуването.

 

 

Тагове