Над 1000 арестувани в Москва на протест на опозиционери

Полоцията в Москва масово арестува протистиращи

 

Полицията в Москва задържа над 1000 участници в протеста на опозицията заради отказа на Избирателната комисия да регистрира на независимите кандидати за депутати в Московския градски парламент. Според официално съобщение вътрешното министерство са били арестувани 1 074 души. Сред задържаните са публицистът Виктор Шендерович, журналистът от „Новая газета“ Иля Азар, негов колега от Дойче веле, кандидатът, получил отказ за участие в изборите Константин Янкаускас, друг, вече регистриран Сергей Цукасов. По-рано бяха задържани опозиционните кандидати Любов Собол, Дмитрий Гудков, Александър Соловьов, Иван Жданов и Юлия Галямина, а жилищата им обискирани през нощта. Властите се опитват да докажат връзка на демонстрантите със Запада. Протестът не е разрешен от властите в Москва.

Журналисти и участници в демонстрацията съобщиха за лоша телефонна връзка в района. Централната Тверская улица е затворена и няма достъп до нея. Не е допуснат и сватбен автомобил до ресторант, намиращ се на тази улица, а младоженецът е влязъл в спор с гвардейците.

В студиото „Навални Live“, откъдето се води излъчва пряко протеста, са нахлули полицаи, които облепили със скоч камерите. Самият Алексей Навални е в ареста от седмица, където с решение на съда ще остане общо 30 денонощия.

Масовите акции на недоволство в Москва започнаха на 14 юли. Протестиращите са категорични, че ще продължат да настояват за регистриране за опозиционните кандидати и за свободни избори.