Договорът със САЩ за Ф-16 подписан, купуваме още 8 самолета

Ф-16 блок 70

 

Договорите за закупуване на осемте изтребители Ф-16 са подписани от военния министър Красимир Каракачанов. Това стана веднага след като правителството одобри сделката, чиято обща стойност е 1 251 256 000 лв. Това съобщават от министерството на отбраната. Общата сума за пакета включва оборудване, въоръжението, обучение на пилотите, но от военното министерство допълват, че са предприети стъпки за намаляване на тази цена.

„Отчитайки финансовите ограничения на Р България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на Р България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ“, гласи официалното съобщение на военното министерство.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пък обяви пред bTV, че правителството планира да закупи още осем изтребители F-16 Block 70, но този път на разсрочено плащане. При преговорите за първите самолети страната ни не е имала кредитна история във военните сделки със САЩ и затова не е можела да получи преференции като разсрочено плащане. Вторите осем самолета обаче ще получим на вноски. Освен това цената нямало да бъде 2 млрд. лева, а по-малко, тъй като голяма част от необходимото оборудване ще пристигне с първите самолети.

 

 

Тагове