Лидерите на ЕС с трети опит да договорят следващия председател на ЕК

За трети път след изборите европейските лидери се опитват да изберат наследник на Юнкер

 

Лидерите на страните-членки на ЕС се събират отново на извънредно заседание в Брюксел в опит да договорят новия председател на ЕК. Срещата е трета поред след изборите за европейски парламент, на досегашните не бе постигнат консенсус за наследника на Жан-Клод Юнкер

Срещата започна в късния следобед и се очертава да бъде трудна, като е много вероятно да продължи до сутринта, смятат политически наблюдатели. Канцлерът на Германия Ангела Меркел вече даде знак, че е склонна да отстъпи за кандидатурата на Манфред Вебер под натиска на френския президент Еманюел Макрон. Консенсусна фигура обаче все още липсва. Кандидатът на социалистите и демократите Франс Тимерманс, когото Меркел приема като следващ председател на ЕК, очевидно ще срещне отпор от Полша и Унгария заради неговата инициатива за задействането на чл. 7 срещу тях. Сред останалите имена, които се въртят в публичното пространство, са главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние, бившият еврокомисар по бюджета Кристалина Георгиева, хърватският премиер Андрей Пленкович. Според повечето анализатори компромис за следващия председател на еврокомисията може да бъде постигнат само ако Франция и Германия сближат позициите си.

Европейският съвет не е длъжен да избере някой от водещите кандидати. Ако не се постигне единодушие, изборът може да бъде взет с квалифицирано мнозинство (55 процента от държавите-членки, представляващи 65 на сто от населението на ЕС). Ако Европейският съвет реши кой ще бъде наследникът на Юнкер, Европарламентът трябва да го гласува с абсолютно мнозинство от поне 376 гласа. Ако това не стане, държавите-членки имат срок от един месец за да излъчат нов кандидат.

Програмата на днешното извънредно заседание предвижда възможност обсъждането да продължи и утре. На него трябва да бъдат излъчени кандидати за председател на ЕК, на Европейската централна банка и за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

 

Тагове