Конгресът на САЩ разреши сделката за Ф-16

Ф-16 блок 70

 

Конгресът на САЩ е дал зелена светлина на сделката за закупуване на Ф-16 блок 70 от България. Одобрена е финансовата рамка за 8 многоцелеви изтребители на стойност 1.6 млрд. долара. Това съобщи българското министерство на отбраната, позовавайки се на съобщение в сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на САЩ.

Одобреният пакет включва цената на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации и нови оръжейни системи.

Одобрената от конгреса финансова рамка представлява максималната стойност на сделката, очаква се цената за осемте самолета заедно с оръжейните системи да бъде сведена до 1.2 млрд. долара. Тече двуседмичен срок, в който американската страна трябва да предостави на България проект за договор за закупуването на изтребителите. След това преговорите по сделката ще продължат. Българското министерство на отбраната отбелязва кратките срокове за одобрение от страна на Конгреса.

Първоначално Народното събрание одобри цената на 8-те нови многоцелеви изтребителя да е в рамките на 1, 8 млрд. лв. По-късно обаче депутатите разрешиха договорът за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена. През януари НС даде мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на Ф-16 блок 70.

 

Тагове