Япония купува от САЩ 105 изтребителя Ф-35

Донал Тръмп и Шиндзо Абе

 

Американският президент Доналд Тръмп обяви, цитиран от Ройтерс, че Япония планира да купи 105 американски изтребителя от пето поколение Ф-35. Това ще направи Япония съюзникът на САЩ с най-голям флот от тези самолети.

Изявлението на Доналд Тръмп бе направено по време на неговото четиридневно посещение в страната на изгряващото слънце. На съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе след срещата, Тръмп заяви, че се стреми да премахне пречките пред търговията между двете страни и тя да е на равни начала. Той допълни, че се надява скоро да бъдат обявени още подробности за очакваното търговско споразумение между двете държави. Тръмп заяви, че двамата с Абе са се договорили да разширят партньорството си в областта на изследването на космоса.

Доналд Тръмп изпрати и послание към севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той го нарече "много умен" човек, който е наясно, че трябва да се откаже от ядрените си оръжия. Американският президент коментира в Япония и други външнополитически теми, като отношенията с Иран и Китай. Тръмп заяви, че не преследва смяна на режима в Техеран, а само той да не разполага ядрени оръжия. По думите му САЩ ще постигнат сделка с Иран.

Тръпм изрази подобен оптимизъм и по отношение на Китай. "Мисля, че някога Китай и САЩ ще имат велико търговско споразумение и се стремим към него", посочи той, но уточни, че Съединените щати все още не са готови за търговска сделка с Китай.

Японският министър-председател Абе заяви от своя страна, че отношенията между Вашингтон и Пекин остават много важни както за Япония, така и за световните икономики.

 

 

Тагове