Тръмп към Куба: Изтеглете си военните от Венецуела, иначе тежки санкции

Доналд тръмп обвини Куба, че оказва военна помощ на режима на Мадуро

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Куба, че оказва военна помощ на режима във Венецуела в разгара на безредиците в Каракас. "Ако кубинските войски и милицията незабавно не приключат с военни и други операции с цел да причинят смърт и унищожаване на Конституцията на Венецуела, на Куба ще бъде поставено пълно ембарго, заедно с най-тежките санкции", заяви Тръмп.

Властта в Куба отрича да има техни военни във Венецуела. „Там няма кубински войски, нито кубинци, които да участват във военни или охранителни операции там. Само медицински персонал с хуманитарна мисия", заяви кубинският външен министър Бруно Родригес.

Междувременно напрежението в латиноамериканската държава продължава да ескалира след вчерашния призив на временния президент и лидер на опозицията  Хуан Гуайдо към армията да го подкрепи и да сложи край на режима на Мадуро. Местни медии съобщават за сблъсъци на демонстранти и силите за сигурност по улиците на Каракас. Според Ройтерс обаче ключовите фигури в армията на Венецуела остават лоялни към режима, макар отделни части да преминават към опозицията.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви пред Си Ен Ен, че Николас Мадуро е бил готов да замине за Куба, но бил убеден от Русия да остане в Каракас. Съветникът по националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън от своя страна призова Мадуро да прояви разум и да предаде мирно властта. Българското външно министерство също подкрепи в декларация венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието.

Според източници от САЩ трима от верните хора на Мадуро - министърът на отбраната Владимир Падрино, главният съдия на Върховния съд Майкел Морено и командирът на президентската охрана Иван Рафаел Ернандес Дала - са в преговори с опозицията и са готови да подкрепят мирния преход на властта.

Хуан Гуайдо призова протестите да продължат и днес.

 

   

 

Тагове