Полша иска да купи от САЩ 32 изтребителя Ф-35

Ф-35 се превръща в най-желаният изтребител

 

Полша възнамерява да купи 32 изтребителя от пето поколение Ф-35А на американската корпорация „Локхийд Мартин“. Това обяви министърът на отбраната Мариус Блашчак, цитиран от Ройтерс. По думите му съвременните изтребители трябва да заменят бойните самолети на Полша от съветската епоха. Страната е от държавите-членки на НАТО, които харчат най-малко 2% oт БВП годишно за отбрана. През 2017 Варшава обяви, че повишава отбранителните си разходи от 2% на 2.5%. Това означава 21 милиарда долара годишно до 2032 година.

Блашчак допълни, че Полша се надява да убеди САЩ да увеличат военното си присъствие на нейна територия предвид заплахата от Русия.

Изявлението на полския военен министър идва само ден след като Япония обяви плановете си за закупуване на 105 самолета Ф-35. Това стана по време на посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в страната на изгряващото слънце.

Прогнозите са Съединените щати да разширят продажбите на Ф-35 към пет държави, включително Полша. Европейските съюзници в НАТО също осъзнаха увеличаващата се опасност от страна на Русия и повишават отбранителните си възможности. Продажбите на оръжия от САЩ в чужбина са се увеличили с 13 на сто до $192,3 милиарда за 12-те месеца до 30 септември миналата година, отчете Държавният департамент. Един Ф-35A струва $85 милиона.

 

Тагове