Меркел призова Европа да се обедини срещу САЩ, Русия и Китай.

Ангела Меркел постави САЩ до Русия и Китай, срещу които Европа трябва да се обедини

 

Със следвоенния ред е свършено. Светът е променен, Европа трябва да се обедини, за да отговори на предизвикателствата на променения свят и да се противопостави на Китай, Русия и САЩ. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в интервю за "Зюддойче цайтунг", цитирано от "Гардиън".  В интервюто тя поставя САЩ до Русия и Китай. Според нея ЕС трябва да се изправи пред предизвикателствата – от руската намеса до разрастващото се икономическо влияние на Китай, както и „монопола на САЩ върху дигиталните технологии“. Те (Китай, Русия и САЩ) ни принуждават отново и отново да намерим общи позиции Това често е трудно предвид различните ни интереси. Но ние го правим - мислете например за политиката ни за конфликта в Украйна", посочва Меркел.

Канцлерът на Германия признава, че Брекзит е най-големият поврат за Европа от последните 20 години, но „топката вече е в ръцете на Великобритания“. Меркел не отговаря на въпроса дали Брюксел би дал на Лондон още една отсрочка, ако сделката за напускането не бъде одобрена до края на октомври. За нея "най-голямото притеснение" е как да се осигури достатъчно икономическо богатство за справяне с екологичната криза, а превръщането на Германия във емисионно неутрална до 2050 г. е "огромно предизвикателство".

Ангела Меркел признава, че се притеснява за Европа. Според нея дясноцентристкият блок в Европарламента не бива да е отворен за крайнодесни популисти като италианския вицепремиер Матео Салвини. Тя добавя, че вече не е достатъчно "просто да заявим, че сме се наслаждавали на седем десетилетия мир“. Без Европа с поглед към бъдещето европейският мирен проект би бил в по-голяма опасност, отколкото може да се помисли", смята Меркел.

Канцлерът на Германия обяви, че няма да заема висш пост в ЕС след изтичането на нейния четвъртия и последен мандат през 2021 г.