Хуан Гуайдо готов да приеме военна интервенция от САЩ във Венецуела

Хуан Гуайдо

 

Лидерът на опозицията на Венецуела, обявен за временен президент на страната, заяви, че е готов да приеме военна интервенция от САЩ, ако Вашингтон я предложи. Според него това е начинът за справяне с тежката политическа и икономическа криза  в латиноамериканската държава. Гуайдо е направил изявлението си пред италианския вестник „Ла Стампа“, разпространено и от Ройтерс.

Междувременно след ареста на зам.-председателя на парламента на Венецуела Едгар Замбрано двама депутати са потърсили убежище в чужди посолства в Каракас. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео призова за незабавното освобождаване на Замбрано. Помпео заяви, че това е неприемливо  действие и пореден пример за репресиите на режима на Мадуро. „Замбрано трябва да бъде освободен незабавно“, заяви Помпео. Според председателя на парламента и временен президент Хуан Гуайдо това е възможно отвличане на първия му заместник от специалните служби на Мадуро.

Преди дни Конституционният съд на Венецуела отне имунитета на седем опозиционни депутати, а Върховният съд разреши те да бъдат обвинени в „държавна измяна, престъпна конспирация, бунт и призиви за преврат“ заради участието им в антиправителствените протести на 30 април.

 

Тагове