САЩ призова държавите да не пропускат руски самолети към Венецуела

Руски самолети превозиха и военни специалисти във Венецуела

 

Съединените щати призоваха държавите да последват примера на Малта и да не допускат руски военни самолети за Венецуела през въздушното си пространство. В четвъртък Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, съобщи, че Малта е отказала на руската молба за прелитане през въздушното й пространство на руски военен самолет от Сирия за Венецула. Това е станало на 4 април. Малта не е дала обяснение за решението си. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Оргатус написа в Туитър, че приветстват решението на Малта и призовават всички държави да последват примера й и да спрат военните доставки за бруталния режим на Николас Мадуро във Венецуела.

Русия снабдява диктатора Мадуро с изтребители, танкове и елементи на противовъздушна система на Венецуела. Москва отхвърля критиката на САЩ за военно сътрудничество с Каракас и твърди, че не се намесва във вътрешните работи на страната.

Междувременно временният президент на Венецуела Хуан Гуайдо призова в Туитър гражданите да излязат на 1 май на най-голямата протестна акция в историята на Латинска Америка. В поста си в Туитър той използва хаштаг 1М, което може да се тълкува като „1 май“ или пък като „1 милион“. Гуайдо е категоричен, че режимът на Мадуро трябва да чуе хората. Той не съобщава маршрута на протестното шествие, но се предполага, че стигне до президентския дворец.

 

 

Тагове