САЩ наложиха санкции на централната банка на Венецуела

Примката около Николас Мадуро се затяга

 

Вашингтон наложи санкции на Централната банка на Венецуела, замразяват се активите на банката и на шефовете й в САЩ. Това е поредна стъпка на Белия дом за сваляне на режима на Николас Мадуро. Със санкциите ще се пресече финансирането му, но от обикновените хора във Венецуела санкциите няма да  се усетят, те ще разполагат със средствата си както досега. Това заявиха министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и президентският съветник по сигурността Джон Болтън.

От началото на годината кризата във Венецуела се задълбочи, не достигат храни и стоки от първа необходимост, много хора гладуват, а милиони напуснаха страната. Повечето западни страни, начело със САЩ признаха временният президент Хуан Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела, а в подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Китай, Северна Корея, Турция.

Преди два дни Николас Мадуро за първи път допусна в страната хуманитарен конвой на Международния червен кръст и червения полумесец, след като дълго време им отказваше достъп и дори блокира границите на Венецуела.   

 

 

Тагове