ЕС трескаво търси контакти с новия президент на Украйна Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

 

Европейският съюз трескаво търси контакт с новия президент на Украйна Володимир Зеленски. Западът все още гадае дали новият лидер на страната ще се вслуша в призивите им да продължи реформите и да остане извън влиянието на Кремъл.

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер вече изпратиха общо поздравление до 41-годишния вече бивш комик за победата му над Петро Порошенко, който в продължение на 5 години бе западният фаворит в Киев. Но те подчертаха, че очакват още усилия за реформи и борба срещу корупцията. "Още много работа трябва да бъде довършена, за да се реализира напълно мирната, демократична и процъфтяваща Украйна, за която призоваха нейните жители. Можете да разчитате на силната подкрепа на ЕС по пътя на реформите, включително укрепване на върховенството на закона, борба срещу корупцията, поддържане на макрофинансова стабилност и продължаване на основната реформи в енергийния сектор", пише в посланието на Туск и Юнкер. Двамата европейски лидери предлагат среща колкото се може по-скоро. В Брюксел се говори за официална среща на върха ЕС-Украйна през юли.

За ЕС новият президент на Украйна, в която ЕС наля много средства през последните 5 години, е все още неизвестна величина. Малцина от лидерите го познават, затова бъдещото му поведение в голяма степен е неизвестно. Според европейски дипломати непосредствените задачи пред Зеленски след изборите са „доста трудни“. Предстоят му парламентарни избори, назначения в държавната администрация, тежки преговори с Кремъл.  

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър своите поздравления: "Украйна е ценен партньор на НАТО и ние очакваме да продължим нашето сътрудничество". Европейски дипломат, работещ за НАТО в Брюксел, пък заяви: "Ние го поздравяваме, но тепърва ще трябва да анализираме кой е".

 

Тагове