Бар: Русия се е месила на изборите в САЩ, но Тръмп не е замесен

Доналд Тръмп

 

Русия се е опитвала да влияе на изборите в САЩ през 2016 година, но Доналд Тръмп и неговият предизборен щаб не са замесени в това. Не е имало „осъзната помощ“ от американци. Това заяви на пресконференция министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, преди да представи редактираната версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлър. "Разследването не е установило хора от щаба на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с руското правителство при неговата намеса в изборите", заяви Бар. Той уточни, че докладът  на Мюлър е бил редактиран с цел да се избегне вредно въздействие върху текущи правни въпроси. „Никоя от редакциите не се дължи на привилегията на президента да не предоставя информация на другите власти“, заяви Бар. Конгресът ще получи по-пълна версия на доклада на Мюлър от тази, която се оповестява публично.

Администрацията в Белия дом е оказала пълно съдействие на Робърт Мюлър в разследването му въпреки недоволството на президента Доналд Тръмп. "На Мюлър е бил даден достъп до документи от предизборния щаб на Тръмп, а няколко сътрудници от висок ранг са били изпратени да дават показания“, допълни Бар.Той посочи, че екипът на Мюлър е описал 10 случая на потенциално възпрепятстване на правосъдието от страна на американския президент Доналд Тръмп. Бар обаче заяви, че той и заместникът му Род Розенстайн не са съгласни с някои от "правните теории" на Мюлър за възпрепятстване на правосъдието. По думите му не са открити доказателства за такова възпрепятстване.

Представители на Демократическата партия заявиха, че пресконференцията на Бар е опит да предопредели реакциите на доклада преди неговото публично представяне. Председателят на комисията по юридически въпроси на Камарата на представителите Джеролд Надлър заяви, че иска спецпрокурорът да даде показания в комисията му не по-късно от 23 май.

Президентът Доналд Тръмп пък заяви: "Днес е хубав ден за мен. Няма сговор, няма възпрепятстване. Никога не е имало и никога няма да има. Такава измама не трябва да се случва с никой друг президент".