Преговорите за Ф-16 започват през май, до 2024-а пристигат и 8-те самолета

8-те изтребителя Ф-16 трябва да кацнат в България до 2024 година

 

Преговорите за закупуване на американските изтребители Ф-16 за почват по-рано от предвиденото, още през месец май. Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в интервю за БНР. Той допълни, че американската страна вече е проучила българските изисквания и са готови за разговори, като акцентът са финансовите условия. Запрянов уточни, че ценовото предложение трябва да мине през Конгреса на САЩ.

"Твърдо обаче до 2024 година ще пристигнат всичките самолети за България, и осемте", заяви зам.-министърът.

По думите му този избор не само ще освободи България от зависимостта от руското оборудване, но демонстрира и стратегическа воля за сътрудничество със САЩ и НАТО. Запрянов допълни,че през последните години САЩ са инвестирали над 300 милиона долара в обучение и отбранителни проекти.

Американският посланик Ерик Рубин пък посочи, че с придобиването на изтребителите Ф-16 България доказва стремежа си да е активен член на НАТО. Рубин допълва, че страната ни модернизира армията си в условията на много предизвикателства, включително дестабилизиращи действия на други държави, както и бюджетни ограничения. посланикът на САЩ е уверен, че изтребителите F-16 от последното поколение Block 70 са правилният избор на България. "САЩ стоят до България в трудни времена за региона и колективната сигурност", декларира Ерик Рубин.

 

Тагове