Основният проблем в България са комунистите останали на власт, за да крадат от държавата

Ян Скварил

В интервю за Дойче Веле, чешкият предприемач Ян Скварил, който от 15 години работи в София разкрива какъв е основният проблем в България и защо страната ни е една от най-бедните икономики в ЕС.

„Основният проблем на България е, че след 1989 комунистите останаха на власт, за да крадат от държавата“, казва Скварил.

За разлика от Чехия, където с лустрация голяма част от комунистите и ченгетата от държавните институции са изгонени от властта, в България изцяло се запазват старите структури и политически фигури от комунизма в новата власт.

Червените олигарси са в колаборация с властта и затова ако си извън тези структури да правиш бизнес в България е почти невъзможно.

„За съжаление, олигарсите в България продължават да прилагат старите ченгеджийски номера - например да държат с компромати високопоставени политици и чиновници, които определят правилата на играта в българския бизнес. Да, прокуратурата провежда многобройни акции срещу корумпирани бизнесмени и политици, но аз не забелязвам някаква особена промяна в България. Докато обществото не види влезли в сила ефективни присъди, резултатът от тези напъни за мен ще е винаги равен на нула.“

Ако някой все пак се осмели да започне бизнес, веднага започват проверки от всякакви контролни и регулаторни органи и поканите за рушвет не закъсняват. Прави впечатление, че Комисията за защита на конкуренцията одобрява светкавично сделки, които са интересни за местните олигарси, а други, които в правно отношение са значително по-лесни, се влачат с месеци.

„Чужденците ми казват, че съдбата на техните проекти зависи от това кой в България има интерес те да се случат или да не се случат“ - казва чешкия предприемач.

Ян Скварил говори и за силното развитие на сивия сектор в страната ни. Според неговите наблюдения много от българските компании участват в сивата икономика по неволя, а не от алчност и желание за по-голяма печалба. Това е продиктувано от изкривената пазарна среда, в която ако не криеш данъци и осигуровки, просто фалираш.

Той обръща внимание и на управлението на предприятията в България, което става „посредством доста емоционални подходи, включващи приятелства, връзки с институциите и лични отношения между партньорите“. По този начин анализите и планирането остават на заден план.

„Българите бързат и очакват моментален резултат, затова и много неща се претупват. Тук мотото е: "Да действаме, пък ще видим какво ще излезе накрая".

Цялото интервю тук: www.dw.com