ЕК одобри за България субсидия в размер 1.5 милиарда лева по мярката 60/40

Европейската комисия

Мярката  60/40, която България обяви  в помощ на бизнеса, за запазване на работните места, ще се субсидира от ЕС. Страната ни ще получи  1.5 милиарда лева (770 млн. евро),  за да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация наложени заради пандемията от коронавируса, това се казва в съобщение от пресслужбата на Европейската комисия.

Търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, както и дейности свързани с развлечение и отдих са секторите, към които ще бъде насочена помощта.
България ще може да финансира 60% от разходите за заплати,включително и социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите. 

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, каза в изявление, че тази по тази схема България "ще помогне на хиляди работници да запазят работните си места, а на предприятията да възобновят дейността си веднага щом обстоятелствата го позволят".

Към 10 април по тази схема в страната са регистрирани 1553 заявления за подпомагане.