Руската икономика няма да се стабилизира въпреки споразумението с Рияд

Руска икономика

Русия и  Саудитска Арабия достигнаха до споразумение за намаляване на добивите на петрол на 12 април, след 4 дни напрегнати преговори, включващи и намесата на президента на САЩ Доналд Тръмп. С това петролна война между двете страни може да бъде прекратена, но Русия ще продължи да усеща ударът от понижението в цените на суровия нефт по своя бюджет, пише в анализ Bloomberg.

Медията прави своите изчисления на база от данните от руското финансово министерство, от където става ясно, че през месец май хазната на Русия ще бъде ощетена с по един долар за всеки изнесен барел с петрол. Очаква се експортното мито през май да се понижи с 87% сравнено с април, което е най-ниското от 2002 г. насам.

Тези данни са много притеснителни за Русия, която получава 40% от общите си приходи в бюджета от нефт и природен газ, в момент когато е принудена да прави допълнителни разходи за милиарди долари, за да смекчи икономическите негативи от карантината, наложена в повечето страни по света. 

За да избегне за в бъдеще понижение на приходите, Кремъл неохотно се съгласи на нови, безпрецедентни ограничения в добива като част от споразумението с Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) и останалите производители, които не членуват в организацията.

Понижението на добивите обаче няма да се отрази добре на руската петролна индустрия заради сложните геополитически условия, коментират анализатори от Oxford Energy. На този етап обаче споразумението с Рияд е най-доброто решение за икономиката и бюджета на Русия, смята руският енергиен министър Александър Новак.