Облекченията за хората по време на пандемията по света и у нас

Депутати

Пандемията на коронавируса засегна много държави и се очаква да нанесе мащабен удар по икономиката. Заради въведеното извънредно положение много сектори остават блокирани, много хора излизат в неплатен отпуск или направо губят работата си. 

Поради липсата на заетост или на приходи, предизвикана от блокирането на икономиката най-големите притеснения на фирмите и хората са свързани с възможността да не могат да плащат битовите си сметки и задълженията си към банките.

Много държави предприеха мерки в тази посока, като наложиха  мораториум върху плащанията по кредитите на хората и бизнеса. Освен това бяха обявени пакети от мащабни икономически стимули. На хората изгубили работата си са отпуснати еднократни парични помощи, отделно от това всички изгубили работата си ще имат право на обезщетение от бюрата, дори и да не изпълняват обичайните критерии за отпускането им.

Тези мерки са приложени в Италия, Испания, Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Унгария дори Сърбия.

Това са част от общите стъпки предприети в повечето засегнати страни, като отделно от това всяка страна е въвела допълнителни облекчения за хората. В Испания работещите ще имат право да намаляват работното си време дори на 100%, ако е необходимо да се грижат за свои болни близки. А като една от основните мерки за гъвкавост в трудовата сфера ще се поддържа дистанционното упражняване на труд. Също така самоосигуряващите се лица ще бъдат освободени от вноски за социално осигуряване, ако техните финансови постъпления са намалели значително.

Депутатите и министрите в Албания са взели решение да намалят наполовина заплатите си до "края на войната с коронавируса".

Това се случва по света, в България депутатите и министрите също взеха мерки за борба с кризата. 

Президентът, премиера и депутатите ще получават по-високи заплати от 1 април. На фона на настъпващата криза, на фона на нарастващата безработица (само за първите две седмици от въведеното извънредно положение у нас на 13 март регистрираните безработни са над 9 000 души), управниците на България увеличават заплатите си.

Другата промяна е по посока на бизнеса, държавата ще поема 60% от заплатите на работниците във фирмите, които успеят да докажат, че вследствие на извънредното положение имат спад на продажбите с  20 на 100. Всеобща тайна е, че повечето фирми не отчитат големи печалби или направо излизат на „0“, за да си спестят вноската данък печалба. В този ред на мисли интересно колко фирми ще успеят да се възползват от тази мярка?

Друго засега няма. Обсъжда се да се наложи мораториум на ипотечните и потребителските кредити, но стана ясно, че от тази мярка ще могат да се възползват само редовните платци, тези които не са погасявали своите кредити редовно няма да могат да се възползват. Накратко тези на които им е било трудно да оцеляват сега ще им бъде невъзможно.

Няма решение за хората в неплатен отпуск или останали без работа, всеки трябва да се справя сам както може. Било извънредно положение, а в България извънредното положение изглежда различно от извънредното положение в другите страни.

В България при извънредно положение и криза се вдигат заплатите на управляващите, като някои от тях великодушно обещаха да обмислят да дарят една трета от нея, но дали и на кого ще я дарят все още не са уточнили.