Каракачанов съдейства на Русия да транспортира „Панцир 1“ до Сърбия

Красимир Каракачанов

 

От българското външно министерство съобщиха, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, който транспортира съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България.

След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, се казва в съобщението.

Комплекса „Панцир“ е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Той се състои от 12 ракети земя-въздух, които имат максимален обсег от 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръдие с обсег до 4 000 м и височина до 3 000 м.

Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръдието се използва за унищожение на цели в близка зона.

За България като страна членка на НАТО би трябвало да изглежда тревожно разполагането на съвременни руски зенитноракетни комплекси на територията на Сърбия, но явно министър Каракачанов е на друго мнение.