Германски бизнесмен продавал военни части на Русия

Боеприпаси

 

Германски бизнесмен е арестуван по подозрение, че е доставял части на руските военни в нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу страната, предадоха от Асошейтед прес.

Компанията на заподозряния Александър С. е със седалище в Южна Германия. След задържането му във вторник в Аугсбург са били претърсени офиса и апартамента на бизнесмена.

Той е обвинен, че е доставял части, които са така наречените стоки с двойна употреба, могат да бъдат използвани за граждански или военни цели, поясняват от прокуратурата.

Крайните получатели са били военни в Русия, като задържания се е опитвал да прикрие за кого са предназначени като ги е изпращал до различни получатели и е давал фалшиви декларации за предназначението им.

Прокурорите твърдят, че седем доставки на обща стойност около 8 милиона евро (8,7 милиона долара) са извършени между януари 2016 г. и януари 2018 г.

Съгласно действащите правила на ЕС стоки, които са или биха могли да бъдат предназначени за военни цели не могат да бъдат изнасяни за Русия.