Властите в Русия поеха контрола над интернет

Кремъл поема тотален контрол над интернет

 

В Русия влезе в сила новия закон за контрол върху интернет. Опасенията на правозащитни организации са, че той ще бъде използван от правителството да заглуши критиците си, защото новите правила дават възможност за централизиран контрол върху Мрежата. Законът, приет по-рано тази година, известен като концепция за "суверенен интернет", цели да засили контрола върху трафика в руското онлайн пространство, известно като Рунет. Сред мерките са задължително поставяне на специално оборудване, което да филтрира трафика и да гарантира сигурността в случай на "външна опасност", като определянето на тази „външна опасност“ е изцяло в ръцете на властта. Целта е възможност за пълно откъсване от световната мрежа като защитна мярка.

Предвиждат се и "учения" - веднъж годишно, в които да участват собственици на телекомуникационни компании, мрежови оператори и други играчи на пазара. В руски медийни публикации се е споменавала възможността едно от тези учения да представлява "пробно изключване" от глобалната мрежа. Оборудване обаче така и не е инсталирано в апаратурата на повечето интернет доставчици. Експертите все още не са открили начин устройствата да работят, без да се наруши качеството на връзката с интернет, а правителството ще действа едва когато се появи начин за това, посочва деловото издание РБК. Негов източник обяснява, че целта е да "не се допусне отрицателно влияние върху крайния потребител".

За прилагането на закона правителството не е разработило и правна база; няма списък с евентуалните заплахи, които да налагат прехвърляне на контрола на "Рунет към комуникационния регулатор "Роскомнадзор". Опозиционери се опасяват, че при прилагането на закона Русия ще има мрежа по китайски модел - със силно филтриране на трафика, блокиране на чуждо съдържание и цензура.

Проблемът с Рунет обаче не е технологичен, а идеологически, отбелязва в анализ "Новая газета". "Суверенният Рунет" (или просто сувернет) е логично продължение на курса на изолационизъм, който Русия въвежда през 2014 г. и от който просто не може да се откаже.