Триполи: Москва разпалва конфликта в Либия

Огънят в Либия се разпалва от Русия, смята Триполи

 

Вътрешният министър в правителството на националното съгласие на Либия Фатхи Башага заяви, че Русия умишлено разпалва конфликта в Либия, за да засили своето влияние в страната, особено в районите с петролни находища. Башага посочи, че през септември с подкрепата на САЩ са нанесени сериозни поражения на „Ислямска държава“, но действията на маршал Халифа Хафтар в Източна Либия създават благоприятна среда за тероризма.

Хафтар поддържа базирания в Тобрук парламент и се опитва да превземе столицата Триполи, в която заседава международно признатото правителство на Либия. Така в африканската държава са се оформили два центъра на властта, всеки от които се радва на подкрепата на различни държави. Според Башага на страната на Хафтар се сражават руски наемници от така наречената частна армия „Вагнер“. „Русия се намесва, за да налее малко в огъня, а не да потуши конфликта“, каза министърът. За участие на руски военни в либийския конфликт се говори отдавна. Преди месец Ню Йорк Таймс съобщи, че през септември в Либия са пристигнали около 200 руски наемници, най-вероятно от частна армия „Вагнер“. Блумбърг също потвърди, че руски наемници са участвали в сражения в Либия в края на септември.

Кремъл по обичая си отрича намеса и определя тези съобщения като „спекулации“. По-рано през тази година Русия блокира в Съвета за сигурност резолюция за Либия с призив към всички, които подкрепят генерал Халифа Хафтар, да спрат настъплението към Триполи. В документа, внесен от Великобритания, се съдържаше призив да бъдат подведени под отговорност "всички, които рушат мира и сигурността в Либия".

По-късно Москва вече официално призна своята офанзива в Африка. През октомври на срещата на върха „Русия – Африка“ в Сочи стана ясно, че Руската Международна агенция за суверенно развитие (IASD) на собственика на медийна компания "Царьград" и близък да Кремъл Константин Малофеев, ще привлече 2.5 млрд. долара инвестиции в няколко африкански държави. Малко по-късно стана известно, че част от руската „фабрика за тролове“ в Санкт Петербург започва да оперира в Африка, като някои от наемниците дори са базирани в африкански държави.