Полша глоби френска компания с 40 млн. евро заради „Северен поток 2“

Северен поток 2 ще затвърди монополното положение на Москва на газовия пазар в Европа

 

Полският антимонополен орган UOKiK наложи солена глоба от 40.3 млн. евро на френската компания Engie Energy. Тя е една от петте европейски фирми, участващи в строителството и финансирането на газопровода "Северен поток 2", предадоха световните агенции. UOKik обяви, че френската компания е отказала да предостави документи за сделките си с руската Газпром. " Компанията упорито и неоправдано отказваше да ни предостави необходимите документи и материали. Това доведе до значително забавяне в нашите действия по отношение на финансирането на Северен поток 2", се казва в изявление на антимонополния орган.

От Engie обявиха, че не са съгласни с решението и ще го обжалват. Полша вижда тръбопровода, който ще удвои капацитета на Русия за износ на газ в Европа, като заплаха за енергийната сигурност на ЕС и твърди. Това ще засили вече доминиращото положение на руската държавна компания Газпром на пазара, категорични са от полския антимонополен орган. На същата позиция са и много други европейски държави, а държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в Германия, основният поддръжник на проекта, че Вашингтон не одобрява идеята Европа да „зависи от капризите на Птуин“.

Още през 2016 г. UOKiK заявява, че проектът "Северен поток 2" ще подкопае конкуренцията и отхвърли предложението за съвместно предприятие между Газпром и неговите европейски партньори. Украйна също протестира остро срещу проекта, защото той на практика ще позволи руският транзит за да заобиколи.

 Строителството на газопровода се ръководи от Газпром, като половината от финансирането е осигурено от германската компания Uniper и Wintershall на BASF, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie. САЩ вече заявиха, че възнамеряват да наложат санкции на европейските компании, участващи в проекта. Полският регулатор не уточнява дали е наложена глоба и на други компании, участващи в изграждането на "Северен поток 2".