Хакери удариха „Еърбъс“, подозират Китай за атаката

Подозират китайски държавни хакери за атаката в Еърбъс

 

Европейският самолетостроител "Еърбъс" е бил засегнат от серия хакерски атаки, като на прицел са били негови доставчици, съобщи Франс прес, позовавайки се на източници от сферата на сигурността. Според източниците на агенцията има сериозни подозрения за "китайска връзка". През последните 12 месеца са били осъществени четири големи атаки, като целта са били технологични тайни. "Еърбъс" отдавна е изкушаваща цел заради технологиите, превърнали компанията в един от водещите самолетостроители и стратегически производител на военна техника. Компанията потвърди през януари тази година, че е имало "неправомерен достъп до данни", но запознати с атаките твърдят, че е имало много по-мащабна операция.  

Ромен Ботан, специалист по сигурността в авиокосмическата индустрия, обяснява, че за хакерите по-лесна цел са по-слабите звена, каквито са някои доставчици, които се превръщат в лесна мишена, отколкото големите компании. Хакерите са се интересували от технически документи, свързани със сертифицирането на различни части от самолетите. Задигнати са и документи, свързани с двигатели на военнотранспортния самолет A400M - едни от най-мощните в света.

Макар никой от експертите да не може да назове категорично извършителите на атаката, подозренията са към китайски хакери предвид кражбата на чувствителна информация и мотива, който биха имали. Китай вече произвежда първия си пътнически самолет С919, но държавният самолетостроител Comac все още не може да бъде сертифициран. Според експертите двигателите и авиониката са "области, в които китайските изследвания и разработки са слаби".

Някои от експертите смятат, че група, свързана с комунистическата партия - известна APT10 - може да е свързана с атаката. Съединените щати отдавна посочиха APT10 като държавни хакери, свързани с китайските разузнавателни служби и военни. Възможно е обаче и друга група да е отговорна - JSSD, действаща като част от регионалното министерство на сигурността в източната провинция Дзянсу. Причината е, че тя работи основно в тази индустрия и наема хора, "запознати с езика, софтуера и кодовете в авиацията". Американското правосъдно министерство свързва последната група с атака от миналата година срещу двигатели, разработвани от "Дженерал електрик" и френската "Сафран".

Франция и "Еърбъс" обаче са поставени в деликатно положение след атаката, заявява един от източниците на Франс прес - те трябва да имат предвид сериозните търговски връзки с Китай.