ДАНС забрани на още един руснак да влиза в България

Сотир Цацаров

 

След Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, Константин Малофеев е вторият руснак, на когото ДАНС забранява да стъпва в България. Наложеното ограничение за Малофеев бе обявено от главния прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване в парламента по повод шпионската афера и обвиненията  към председателя на движение „Русофили“  Николай Малинов. Константин Малофеев е инвестиционен банкер, известен и като "православен банкер", заради изтъкваната религиозна принадлежност. Попадна под ударите на санкциите на САЩ и ЕС, заради финансиране на руските подразделения в Украйна.

Пред депутатите Сотир Цацаров обясни, че има законови пречки да сподели всичко в зала. Разпоредбите посочват, че трябва разрешение от наблюдаващия прокурор по делото, за да се сподели нещо, а и друга разпоредба налагала, че той не е длъжен да се отчита пред законотворците. Цацаров вече имал писмено разрешение от наблюдаващия прокурор. Той все пак съобщи, че в рамките на разследването са извършени 11 претърсвания на жилища, претърсени са и пет автомобила. Осем са обиските на лица. 15 свидетели са разпитани, стана ясно от думите му. Само Николай Малинов е привлечен като обвиняем. Главният прокурор подчерта, че разследването срещу Малинов е било за пране на пари. В хода му се стига до руската връзка и до това, че Малинов е получавал задачи да преориентира външната ни и вътрешна политика. "Няма в случая преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление", каза обвинител номер едно. Това не представлява политическа акция, заяви той за проведената акция и посочи, че арестът на Николай Малинов няма връзка с местните избори. Това не е атака срещу движение "Русофили", каза още Цацаров и обясни, че Малинов като председател е употребил "Русофили". Това не е разделение на обществото на русофили и русофоби, обясни още той за акцията срещу шпионажа.

Неоспорими факти се представят пред съд, така Цацаров отговори на призива на президента Румен Радев да се представят неоспорими доказателства. Стремежът ни е стриктно спазване на закона, посочи главният прокурор. Ние сме със съзнанието, че трябва да си свършим работата, каза още той. Обвинението не засяга чуждата държава, а чуждите организации, изтъкна още Сотир Цацаров. Срещу пари Николай Малинов се опитвал да налага чужди интереси.

По-късно пред медиите в парламента той каза, че по случая е работено с партньорски служби.