Без изненади: Москва пак задържа опозиционни активисти заради протестите

Журналистът от "Новая газета" Илия Азар бе сред задържаните

 

Властите в Москва отново задържаха опозиционни активисти в понеделник заради участието им в протестите в събота, за чието провеждане нямаше разрешение. Зад решетките са се озовали трима известни опозиционери.

Сред тях е Любов Собол, адвокат в организацията на опозиционния лидер Алексей Навални „Фондация срещу корупцията“. Тя е била задържана в полицейско управление в един от крайните квартали на Москва.

Въпреки липсата на разрешение за провеждане на протест, няколко хиляди излязоха по улиците на Москва на 31 август в шествие под надслов „срещу политическата репресия“ и поискаха свободни избори за местен парламент на руската столица, които са насрочени за осми септември. Друг от задържаните е журналистът в "Новая газета" Илия Азар. Той е бил сам вкъщи с двугодишното си дете, когато полицията пристигала и го отвела. „Вкараха ме в кола по домашни дрехи и пантофи. Фактът, че дете, което е само на две години, остава само вкъщи, не ги притесни“, написа Азар в профила си в социална медия. Третият задържан е Николай Ляскин, който също е сред близките до Навални. Той прекара в ареста няколко часа. Той е бил отбит от пътна полиция, след което други полицаи са го задържали.

Протестът в събота бе поредният от серията сблъсъци между либералните активисти и властите в Москва. Те започнаха през юли, когато стана ясно, че избирателната комисия е отказала да регистрира представители на опозицията за предстоящите избори за местен парламент в Москва.

Първоначалните информации бяха, че въпреки неразрешения протест изненадващо не е имало полицейско насилие и арести. Това учуди както Запада, така и самите протестиращи. Само ден по-късно обаче се оказа, че Кремъл е останал верен на себе си и е предприел обичайните репресии над опозицията.