Седем компании искат да строят АЕЦ „Белене“, „Росатом“ предизвестен победител

"Росатом" ще е победител в надпреварата заради тоталното влияние на Москва в българската енергетика

 

Седем са кандидатите за стратегически инвеститор в строителството на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Сред тях са руската държавна компания "Росатом", китайската CNNC, както и консорциум с участието на фирма, смятана за свързана с бизнесмена Христо Ковачки.

Оферти по думите на Петкова са подали: "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменергопром", Китайската национална компания CNNC, "Хидроатомна корпорация" - Южна Корея, "ИПК и УП България" ЕООД, "Бектрон Лиаз Техническо инженерство" – Германия, Консорциум "Електроцентрала Белене" - участват "Груп Интернешънъл" - България и чешка компания, Консорциум "АЕЦ Белене" - България - участват "Атоменергоремонт", "Гранд Енерджи", ТЕЦ "Марица 3".

Две компании са подали оферти за доставка на оборудване - френската “Фраматом” и американската “Дженерал Електрик”. Четири са кандидатите за участие като миноритарни собственици и купувачи на електроенергия от централата - "Юропиън трейд ъв енерджи", "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД (и двете близки до Ковачки), "Атоменергоремонт" и Северна Македония.

Предстои офертите да се анализират и отсеят, уточни Петкова. Комисия към Министерството на енергетиката ще прецени кои от претендентите за стратегически инвеститори ще влязат в кратък списък с кандидати, с които държавата да започне преговори и да поиска обвързващи оферти, стана ясно от думите на Теменужка Петкова. Обявеното намерение на правителството е проектът да се осъществи изцяло на пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на електроенергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуването ѝ, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Двама от кандидатите за стратегически инвеститор - "Росатом" и CNNC вече обявиха, че не харесват сегашната пазарна рамка на проекта и ще разчитат на някакъв вид държавна подкрепа от България.

Според анализатори състезанието е с предизвестен победител, предвид тоталното влияние на Москва в българската енергетика, а и не само в този сектор. „Росатом“ е победителят в надпреварата. Такъв изход от сагата с АЕЦ „Белене“ обрича България на тотална зависимост от Москва, а Кремъл никога не се е колебал да използва тези лостове, за да влияе на политиката на енергийно зависимите държави.