Москва поиска Гугъл да спре клиповете с протестите в Ютуб

Десетки хиляди протестират в Москва срещу отказа на властта да допусне до изборите опозиционни кандидати

 

Властите в Москва поискаха от Гугъл да спре използването на платформата Ютуб за „рекламиране на незаконни акции“, като се имат предвид масовите протести и полицейското насилие в руската столица.

Държавният орган за надзор на телекомуникационния сектор "Роскомнадзор" обяви, че е изпратил писмо с такова съдържане до американския интернет гигант. В него се казва още, че ако не се изпълни искането, това ще бъде възприето като намеса в суверенните работи на Русия и оказване на враждебно влияние. Запазваме си правото на адекватна реакция, заявяват от руския държавен надзорен орган. Андрей Климов, заместник-председател на комисията по международните работи в горната камара на руския парламент, заяви, че чуждестранни сили са използвали Ютуб, за да манипулират участниците във вчерашния протест в Москва.

В събота десетки хиляди се включиха в най-големите политически протести в Русия през последните осем години, за да призоват за свободни и честни местни избори в столицата Москва другия месец.

Ситуацията с руските заплахи към Гугъл напомнят една българска история, свързана със Запада. Преди години журналисти от Би Би Си уличиха зетя на Тодор Живков Иван Славков в корупция. След излъчването на предаването българската прокуратура обвини английските журналисти за незаконно записване на Славков (репортерите използваха скрита камера) и поискаха властите във Великобритания да ги екстрадират в България, за да бъдат съдени. Попитан от журналисти дали Лондон ще изпълни искането на София, шефът на полицията в британската столица отговори кратко: „По-скоро прасетата ще литнат“.