Тереза Мей ледено на среща с Путин: Спрете безотговорните си действия

Тепеза Мей с ледено изражение на срещата с Владимир Путин

 

„Русия трябва да спре с "безотговорната и дестабилизираща дейност", която заплашва Великобритания и нейните съюзници, иначе не може да има нормализиране на отношенията между двете страни“. Това заяви британският премиер Тереза Мей на среща на четири очи с президента на Русия Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Това беше първа среща между Мей, която е в оставка,  и Путин, от 2016 г. Продължителната пауза в разговорите се дължи на обтегнатите отношения между Русия и Великобритания силно заради нападението с Новичок срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в Солсбъри. Великобритания обвинява Русия за отравянето, а Москва отрича.

Тереза Мей нарече отравянето с нервнопаралитично вещество по улиците на Солсбъри като "наистина жалка постъпка".  Тя заяви, че двамата заподозрени за нападението, за които се смята, че са от руското военно разузнаване, трябва да бъдат "изправени пред съда". Мей бе категорична, че Великобритания има неопровержими доказателства, че Русия стои зад нападението. Британският премиер каза още, че Обединеното кралство е отворено за "различни отношения", но "това неприемливо поведение никога не трябва да се повтаря". Тереза Мей е призовала Путин да освободи задържаните украински моряци. На срещата двамата лидери са обсъдили също ядрената сделка с Иран и ситуацията в Сирия.

Световните медии, отразяващи срещата на Г-20 в Осака отбелязват, че при срещата си двамата лидери се поздравили сухо, а Мей е изглеждала много сериозна.

След срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че двамата лидери са обсъдили отравянията в Солсбъри и е заявил, че Путин е дал "подходящи отговори". "От наша страна има разбиране, че трябва да търсим как да нормализираме нашите двустранни, търговски и икономически отношения. В противен случай ситуацията е тежка", отбеляза Песков.

В интервю за "Файненшъл таймс" в навечерието на срещата си с Мей, Путин определя случая "Скрипал" като "суматоха около разузнавачи и контраразузнавачи". Той също така атакува либерализма, основен принцип на западната демокрация, като заяви, че е отживелица, отбеляза Би Би Си.

Ето част от интервюто на Путин за "Файненшъл таймс".

- … „Мисля, че и Русия, и Обединеното кралство се интересуват от пълното възстановяване на нашите отношения. Поне се надявам, че ще бъдат направени няколко предварителни стъпки. Мисля, че би било по-лесно за Мей, може би, защото тя си тръгва и е свободна да прави това, което смята за правилно, важно и необходимо, а не да се притеснява за някои вътрешнополитически последици", коментира Путин.

- „Някои хора биха казали, че човешкият живот струва повече от пет пенита. Но вярвате ли, г-н президент, че каквото и да се е случило..., не успява да завърши въпроса си Лайънъл Барбър, редактор на "Файненшъл таймс".

- Някой умря ли?, прекъсва го Путин с въпрос

- О, да. господинът, който имаше проблем с наркотиците, той умря, след като докосна Новичок на паркинга. Умрял е повече от един човек, но не и Скрипал, отговаря интервюиращият.

- И мислите, че Русия има вина?, пита Путин.

- Не съм казал това. Казах, че някой е умрял, отговаря Барбър.

 - Вие не казахте това, но ако това няма нищо общо с Русия... Да, един човек е умрял, и това е трагедия, съгласен съм. Но какво трябва ние да правим с това?, пита риторично руският президент.

Попитан дали вярва, че това, което се случи в Солсбъри, е изпратило недвусмислено послание към всеки, който мисли да предаде руската държава, Путин отговаря: "Всъщност предателството е възможно най-тежкото престъпление, а предателите трябва да бъдат наказани. Не казвам, че инцидентът в Солсбъри е начинът да го направим. Въобще не. Но предателите трябва да бъдат наказани".