Български паспорти се раздават на руснаци "по заслуги", но какви заслуги и към кого?

Български паспорт

Години наред излизат скандални истории разкриващи как в България заможни руснаци и други граждани на страни от бившия СССР са получавали български паспорти, за да имат право на свободно придвижване в целия Европейски съюз. Проблема е коментиран няколко пъти в Еврокомисията, тъй като по тази схема, прилагана в България, както и в някои други страни от съюза като Кипър, Австрия и Германия се създават предпоставки за сериозни корупционни прояви в тези страни и се осигурява безпроблемно пребиваване в ЕС на хора със съмнителна репутация.

Руските „бизнесмени“ търсещи българско гражданство обикновенно са бивши руски военни, на които бизнеса в Русия се е разраснал и те търсят начин да инвестират в страни от Европейския съюз. Тези хора идват в България с крупни инвестиционни намерения, но на практика не реализират нищо толкова съществено.

От придобилите популярност казуси у нас става ясно, че руските граждани със сериозни финансови възможности, получават съдействие за придобиване на българско гражданство по заслуги, от високопоставени български политици и бизнесмени. Пример за лицата придобили български паспорти по този начин са Сергей Адониев, Сергей Дружинин, Каир Рахимов, Владислав Левицки, Галина Улютина.

Наистина има и случаи с руснаци, на които е забранено да влизат в България, но след грандиозни скандали за пране на пари и участие в международни престъпни организации. Преди 20 години беше наложена 10-годишна забрана за влизане у нас за Майкъл Чорни, Денис Ершов, Владимир Горшенин, Равил Хайрулин и Дмитрий Ширков.

А в последните години по линия на противодействие на чуждия разузнавателен интерес на наша територия за “персона нон грата” бяха обявени няколко руски дипломати.

Забрана за влизане в България получи и Леонид Решетников и православният олигарх Константин Малофеев и двамата свързани с българската политическа сцена.

Наскоро при обиск в дома на обвинения в шпионаж председател на русофилите в България Николай Малинов, бяха открити документи, в които укриващия се в Сърбия бивш шеф на КТБ Цветан Василев предлага на Малофеев и Решетников да придобият активи на банката за милиард и половина, сред които и три телевизионни канала. Малинов писал в анализ, че е добре предприятията, финансирани от КТБ, да станат руска собственост, за да помогнат за геополитическата преориентация на България към Изтока.

А Малинов признава, че наистина той е свързал Цветан Василев и Малофеев, за да си говорят за бизнес.

Факт е, че Решетников, Малофеев и Цветанов са извадени временно от играта, но Николай Малинов остана недосегаем за българската прокуратура, може би ордена на Путин го пази!?Така той има богат избор за връзка с нови руски олигарси с българско гражданство, с които да работят по“ геополитическата преориентация на България към Изтока“.

Освен това „българина“ Николай Малинов не е единствения, който помага на руската кауза в страната. Редица български бизнесмени и политически фигури съдействат на руски олигарси да развиват безпроблемно бизнеса си и да се ползват от правомощията на български граждани. Жалко е, че на обществеността се посочват само „виновните“, неудобни на властта.

Такъв е случая със завъртяния напоследък по медиите бизнесмен Пламен Бобоков. Освен всичко той е уличен, че е лобирал пред съветника на президента, руския гражданин Игор Албертович Мошкин да получи българско гражданство.

За Мошкин се знае, че е офицер, напуснал руската армия и развил успешен бизнес. Неговият баща е бил генерал във Въоръжените сили на СССР. Мошкин кандидатства за български паспорт още през 2017 г. Той създава първата си фирма у нас през 2013 г. , а предметът ѝ на дейност е финансово посредничество и по-конкретно представителство на чуждестранно лице “Надар Инк”, регистрирана в офшорната зона на Сейшелите. Мошкин и съпругата му имат и друг бизнес в коренно различна сфера. Двамата са съдружници във верига от заведения за здравословно хранене в столицата, които навлизат бързо в иначе силно конкурентната сфера.

На молбата за български паспорт Мошкин получава отказ заради възражение от Държавна агенция “Национална сигурност” поради причини, които засягат националната сигурност на Република България.

По тази причина бизнесмена Бобоков на 22 януари 2019 г. праща на президентския секретар снимка на неудовлетворена от Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието молба на руския гражданин за получаването на български паспорт и лобира за него.

В крайна сметка руският бизнесмен така и не получава желаното българско гражданство, въпреки ходатайството на Бобоков, но десетки други като него са получили и то по заслуги, въпросът е какви и към кого?

По данни на Евростат, България е държавата в ЕС, в която гражданство най често се дава на руснаци.