В Западна Германия издигнаха паметник на Ленин

Ленин

Активисти на марксистко-ленинска партия (MLPD) издигнаха статуя на Ленин в град Гелзенкирхен, Западна Германия.

Днес, когато в САЩ и Европа хората събарят противоречиви статуи, накърняващи разбиранията на съвременния свят за свобода и демокрация, висшият съд в Мюнстер разреши издигането на статуя на комунистическия съветски лидер.

Ленин, който е отговорен за смъртта на приблизително 100 000 души по време на "Червения терор" между 1917 и 1922 година днес е увековечен като герой в Западна Германия.

"Ленин означава насилие, репресии, тероризъм и ужасяващи човешки страдания", заявиха представители на основните партии в областния съвет в Гелзенкирхен-Запад в резолюция, приета в началото на март. Въпреки това статуята е налице.

На откриването на паметника на руския сатрап са присъствали около 800 души, които са носили червени знамена, а за празничното настроение е имало и скара. За проявилите интерес се е продавала и комунистическа литература.

„Ленин беше мислител със световно-историческо значение, ранен борец за свобода и демокрация“, казва активистка на комунистическата партия. Освен това в обръщението си към своите съмишленици тя подчертава, че финансовата криза и кризата с коронавируса са помогнали на младите хора да разберат, че капиталистическата система, в която живеем, просто вече не е носител на бъдещето.