Северна Македония става член на НАТО през януари

Зоран Заев

 

„Северна Македония ще стане пълноправен член на НАТО през януари". Това обяви премиерът Зоран Заев, цитиран от македонски медии. Заев уточнява, че Испания и Франция скоро ще ратифицират протокола за членство на Северна Македония в НАТО. Той допълни, че в петък испанският премиер Педро Санчес го е уверил, че новото правителство в Испания ще бъде формирано бързо и ще ратифицира протокола. Сенатът на Франция вече е одобрил документа и сега се очаква парламентът да го ратифицира до края на ноември. Испания и Франция са последните страни членки на Алианса, които още не са ратифицирали протокола.

През октомври, след решението на Брюксел да отложи преговорите за приемане на Северна Македония в ЕС,  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведе телефонен разговор със Зоран Заев, в който македонският премиер е потвърдил желанието на страната да се присъедини към Алианса, въпреки разочарованието от решението на ЕС.

Франция предлага Западните Балкани да влязат в ЕС на етапи. Париж настоява за нов метод в политиката за приемане на нови членки от Западните Балкани. Френското предложение се базира на четири основни принципа - етапно присъединяване към ЕС, по-строги условия в хода на процеса, по-конкретни облаги за гражданите и обратимост, тоест възможност за връщане назад или санкциониране, ако държавата кандидат изостава в изпълнението на критериите.