САЩ: Техеран продължава с ядрения си шантаж

Хасан Рохани

 

Режимът в Техеран продължава да шантажира света с ядрената си програма. Това заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегас. Тя увери, че Съединените щати ще продължат с политиката си за „максимален натиск“ върху Техеран.„Иран няма уважителна причина да развива програмата си за обогатяване на уран в завода Фордо или другаде. Това е просто ясен опит за ядрен шантаж, който единствено ще засили изолацията на Техеран в икономически и политически план“, допълни Ортегас.

Изявлението на Държавния департамент идва ден след като иранският президент Хасан Рохани заяви, че подновява програмата си за обогатяване на уран, след като изтече крайния срок на иранския ултиматум към партньорите в ядрената сделка от 2015 година да намерят начин да заобиколят американските санкции.

Решението на Техеран предизвика остри реакции по света. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че еврейската държава няма да позволи на Иран да придобие ядрено оръжие. "Предвид усилията на Иран да разработи ядрената си програма, да разшири обогатяването на уран за производството на атомни бомби, повтарям още веднъж: Ние никога няма да позволим на Иран да разработи ядрени оръжия", заяви Нетаняху в официално изявление. "Това не е само за нашата сигурност и нашето бъдеще, но и за бъдещето на Близкия изток и на целия свят", добави той.

ЕС също реагира на иранското решение, макар и с по-дипломатични изрази. Говорителят на службата за външна политика на ЕК Мая Коциянчич заяви: "Ние сме обезпокоени от съобщението на президента Рохани, че ще намали още повече ангажиментите на Иран по иранското ядрено споразумение. Призоваваме Иран да отмени всички дейности, които не са в съответствие с неговите ангажименти по документа, както и да се въздържа от всякакви по-нататъшни действия, които биха подкопали спазването и пълното му прилагане".  

Според експерти новата фаза в иранската ядрена програма може да даде възможност на Техеран да създаде ядрено оръжие до една година. Вашингтон отдавна определя режима в Иран като „най-големият спонсор на тероризма в света“.