Британският парламент забрани Брекзит без сделка и отказа на Борис Джонсън предсрочни избори

Британският парламент спъна Борис Джонсън и забрани Брекзит без сделка

 

Британският парламент одобри законопроекта на опозицията, който блокира възможността за Брекзит без сделка. Документът бе гласуван с 329 на 300 гласа „за“ на второ и 327 на 299 гласа на трето четене. Веднага след това премиерът Борис Джонсън направи предложение за извънредни избори на 15 октомври, но депутатите го отхвърлиха. При необходимо квалифицирано мнозинство от поне 434 гласа за извънредни общи избори, предложението на Джонсън получи 298, а 56 се обявиха против. Опозиционните лейбъристи бойкотираха гласуването и напуснаха залата.

Резултатът от гласуването за Брекзит бе очакван, след като вчера управляващата Консервативна партия на премиера Борис Джонсън бе напусната от 21 депутати и правителството загуби крехкото си мнозинство от 1 глас. Сега законът, приет от Камарата на представителите, отива в Камарата на лордовете, където може да бъде гласуван утре, и да влезе в сила в понеделник, ако бъде подписан от кралицата.

Борис Джонсън, който е твърдо решен да не позволява ново отлагане на Брекзит, заяви след поражението снощи в парламента, че иска предсрочни избори, за да определят британците кой управлява страната. Той остро критикува прокараният от лейбъристите и няколко изгонени от консервативната партия депутати закон. По думите му той проваля преговорите му за Брекзит с ЕС и има за цел да отмени резултатите от референдума от лятото на 2016 г.

"Поради това имаме закон без прецедент в историята на таза камара, търсещ начин да принуди министър-председателя с предварително написано писмо, да се предаде в едни международни преговори. Аз отказвам да сторя това", добави Джонсън. Той каза още, че трябва да има ясен отговор кой точно ще сяда на една маса с представителите на ЕС - премиерът или някой от парламента. При тази ситуация е най-добре да попитаме народа кой иска да е министър-председател, настоя за пореден път лидерът на консерваторите.

Борис Джонсън разчиташе на твърдата подкрепа на САЩ при напускането но ЕС и обещаното от президента Доналд Тръмп всеобхватно търговско споразумение. То би компенсирало евентуалните загуби от европейския пазар и би освободило британската икономика от бюрократичните нормативи на Брюксел. След последното решение на парламента в Лондон тази перспектива си остава, но се отдалечава във времето.