Макрон към Путин: Уважавайте демокрацията

Макрон смъмри Путин за полицейското насилие в Москва

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви на руския си колега Владимир Путин, че Русия е длъжна да спазва основните демократични принципи. Изявлението на Макрон е в контекста на масовите протести в Москва срещу отказа на властите да регистрират независими и опозиционни кандидати за местните избори през септември. Демонстрациите бяха белязани от брутално полицейско насилие, което предизвика възмущението на свободния свят. Освен това Макрон напомни на Путин,  че е правилно да се поддържа диалог между държавите за уреждане на международни кризи, имайки предвид конфликта в Украйна.

Макрон посрещна Путин в лятната си резиденция Форт Брегансон в Южна Франция. Той заяви още, че се надява двамата да постигнат напредък за мирно уреждане на кризата в Украйна, след като новият украински президент Володимир Зеленски е отправил предложение за мир към руския лидер. "Ние призовахме това лято за свобода на протестите, свобода на словото, свобода на мнението и свобода за кандидатиране на избори, което би трябвало напълно да се спазва в Русия, както във всяка страна - членка на Съвета на Европа", каза Макрон на съвместна пресконференция преди срещата с Путин.

Путин, от своя страна, посочи: "Както знаем, не само в Русия се случват такива събития... Всички знаем за събитията, свързани с т.нар. жълти жилетки, в които, по наши изчисления, загинаха 11 души, 2500 бяха ранени, включително 2000 полицаи." Той добави още, че не иска в Москва да се стига до събития като тези с "жълтите жилетки" и обеща да стори всичко възможно те са протичат в рамките на закона. Путин се опитваше да създаде впечатление, че е дистанциран от събитията в Москва, в които на улиците излизаха десетки хиляди хора, бяха арестувани, често с брутална сила, близо 2000 души, а десетки са обвинени в участие в несанкционирани митинги или в организиране и подстрекаване към безредици.

Макрон обаче опонира, че сравнението с Франция е неточно .По думите му протестиращите "жълти жилетки" могат да се явяват на избори. "Тези, които наричаме "жълти жилетки", можеха свободно да се явят на европейски избори, ще участват на местни избори и това е много добро. Радвам се, че те се изразяват свободно на избори, защото това намалява конфронтацията. Защото ние сме страна, в която хората се изразяват свободно, протестират свободно, участват в избори свободно", допълни той. На този аргумент Путин нямаше какво да отговори.

Двамата лидери заявиха, че също така ще обсъдят как да бъде намалено напрежението във връзка с Иран, сирийския конфликт и контрола върху въоръженията. Путин каза на Макрон, че подкрепя лидерските преговори в "нормандски" формат за кризата в Украйна и смята, че те нямат алтернатива, но не се ангажира с нова среща на върха по въпроса.