Кремъл впрегна медиите да бранят властта заради полицейското насилие

Руснаците научават какво се случва на протестите преди всичко от социалните медии

 

Повечето медии в Русия са под строгия контрол на Кремъл и това не е тайна за никого. Извън цензурата на властта са само няколко независими издания, както и кореспондентски бюра на западни медии.

Това пролича особено ярко при отразяването на големите протести в Москва заради отказа на властта да регистрира опозиционни кандидати за местния вот в руската столица през септември. Избирателната комисия използва смешни мотиви, за да откаже регистрация на много опозиционни кандидати и според малкото независими издания в страната това се случва в повечето големи градове.

Големите руски новинарски емисии просто игнорираха първия голям протест в Москва на 27 юли, въпреки че бяха арестувани повече от 1300 демонстранти и имаше брутални прояви на полицейско насилие. Снимки от репресиите се появиха в социалните мрежи и оттам повечето граждани на Запад научиха за случващото се в Москва.

Вторият голям протест на 3 август бе отразен от руските медии, но тенденциозно. Появиха се коментари, че повечето протестиращи са били „наети“ от други градове. Водещи руски коментатори обявиха, че наемниците са провокирали полицията, за да бъде отразен протеста по подходящ начин. Дни преди протестите на 3 август кметът на Москва Сергей Собянин обяви по телевизията, че демонстрантите планирали да нахлуят в сградата на кметството и действията им са провокирали полицията да вземе по-сериозни мерки. Организаторите и наблюдателите нарекоха тези твърдения неверни и смехотворни. В редакционен коментар Россия ТВ пък директно обвини някои от протестиращите, излезли с децата си, че са безотговорни. “Някои дойдоха с детски колички, очевидно без да се притесняват за безопасността на децата си”.

Появиха се и обвинения към западните демокрации и директно към САЩ, че се намесват във вътрешните работи на Русия. Посолството на САЩ е публикувало на официалната си страница предупреждение към американците в Москва за предстоящите демонстрации към. Публикувана е и карта на маршрута на протеста, който е наречен „разходка“ от самите организатори, за да избегнат думите „протест“ и „демонстрация“, тъй като събитието не е било разрешено от властите в Москва.

Русия обаче нарича това намеса във вътрешните работи на страната.  Появиха се и конспирации, че чужди служби стоят зад протеста. Мъж, който е бил задържан по време на демонстрациите, въпреки че е бил само случаен страничен наблюдател, е бил разпитан и държан два дни в ареста. “Нищо не разбирате. ЦРУ ви манипулира”, спомня си Михаил Биканов думите на полицая, който го е разпитвал. “Протестите са само началото. Това е част от кампания, която цели да свали режима и да изземе ресурсите на Русия", твърдят поддръжниците на режима в Кремъл.

Така Москва се опитва да замаже протестите на свободния свят за вихрещата се полицейщина в Русия и грубите опити да се смаже всяка опозиция. Думата "разходка" обаче вече придоби гражданственост в Русия и има политически подтекст. Тя се използва от опозиционера Алексей Навални и неговите поддръжници, за да отвърнат на забраната за провеждане на протести. “Разходките не са незаконни”.