Британското разузнаване: Подкрепяни от Иран терористи може да ударят страната

Иран терористи

 

Има реална опасност подкрепяни от Иран терористи да извършат атаки във Великобритания, ако кризата между Лондон и Техеран се задълбочи, предупреждават източници от британското разузнаване, цитирани от "Дейли телеграф". Според разузнаването след Русия и Китай Иран представлява най-голяма опасност за националната сигурност на Обединеното кралство.  

Специалните служби във Великобритания смятат, че режимът в Техеран създава и финансира спящи терористични клетки в Европа,, като немалка част от тях са на Острова. Източници от разузнаването са признали, че след задържането на британския петролен танкер Stena Impero от Иран отношенията между двете страни са се изострили и Техеран може да нареди терористични атаки срещу Великобритания. Според източниците спящите клетки се ръководят от радикални елементи, свързани с ливанската групировка Хизбула.

Изданието припомня, че британското звено за борба с тероризма е разбило такава клетка през 2015 г., като подчертава, че тя е складирала тонове експлозиви.

Днес премиерът на Великобритания Тереза Мей ръководи извънредно заседание на комисия за извънредни ситуации КОБРА заради кризата в Персийския залив.

След задържането на петролния танкер от иранците на 19 юли редица страни призоваха Техеран да освободи кораба и екипажа му. НАТО също посочи, че атаката е в нарушение на международното право и поиска Иран да освободи танкера.