Столтенберг: Чакаме Северна Македония в НАТО

Йенс Столтенберг е готов да посрещне Северна Македония в НАТО

 

Алиансът е готов да посрещне република Северна Македония като 30-ия член на НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на среща с лидерите на страната. Той е придружен от 29 посланици на Северноатлантическия съвет.

"Членството в НАТО ще донесе по-голяма сигурност и просперитет за всички жители на Северна Македония", заяви Столтенберг и посочи, че чуждестранните инвестиции в Северна Македония са се увеличили над три пъти през последната година. „Защото сигурността е основата на просперитета", коментира Столтенберг.

Държавите-членки на НАТО и Северна Македония подписаха споразумение, което разчисти пътя към членство. Това стана след като страната официално промени името си. Членството в НАТО бе блокирано от Гърция от 2008 година заради името „Македония“ Досега 14 държави-членки на НАТО са ратифицирали присъединяването. След като го направят останалите 15, Северна Македония може да стане член на пакта.

"Нашата политика на отворени врати бе успешна, укрепваше нашия Алианс и допринасяше за евроатлантическата сигурност. Скоро ще бъдете част от този успех", допълни Йенс Столтенберг.

 

Тагове