Северна Корея ограничи хранителните дажби до мизерните 300 грама на ден

Поредно гладно бедствие заплашва Северна Корея и тази година

 

Северна Корея е ограничила хранителните дажби до 300 грама на ден. Дажбите са най-ниските в историята на комунистическата страна за това време на годината, а вероятно предстоят още намаления заради изключително лошата реколта. Данните са от ООН, разпространени от "Ройтерс".

От световната организация, която е сред малкото институции с достъп до страната, са направили оценка на храните и запасите по искане на режима през периода 29 март – 12 април тази година. Властта в Северна Корея е осигурила още по-широк достъп на експертите до ТКЗС-та, отделни домакинства в градове и села, детски градини и центрове за разпределение на храни.   

Най-новата оценка на продоволствените запаси на страната показва, че селскостопанската продукция от 4,9 млн. тона тази година, най-ниската от 2008-2009 г., води до недостиг от 1,36 млн. тона храна, се уточнява в доклада. 10,1 млн. души са се нуждаели от хранителна помощ, от 17,5 млн. севернокорейци, които зависят от правителствените дажби. От хранителни помощи се нуждаят и работници в ТКЗС-тата в страната. Проучването е установило, че хората в комунистическата държава приемат изключително малко протеини, като някои от тях едва по няколко пъти в годината.

Северна Корея преживя истинско бедствие от глад в средата на 90-те години, когато загинаха повече от 3 млн. души. През 2013 година пък се появиха информации за шокиращи случаи на канибализъм, като подробности за случаите бяха публикувани в Sunday Times. По данни на Asia Press гладът в провинциите южно от Пхенян е довел до убийството на 10 000 души същата година.

Световната организация планира още една оценка през юли и август.