Столтенберг: Призивът на Тръмп за повече пари за отбрана има ефект

Разговорът между Столтенберг и Тръмп се проведе преди срещата на 29-те външни министри

 

Президентът Доналд Тръмп подчерта ангажимента на САЩ към НАТО на срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг във Вашингтон. Разговорът между двамата се проведе преди срещата на външните министри на страните-членки.

Въпреки по-ранните си критики към НАТО, Тръмп потвърди отговорността на САЩ, но отново подчерта, че държавите-членки трябва да отделят 2 процента от Брутния вътрешен продукт за отбрана, каквото е изискването на съюзния договор. Тръмп неведнъж е задавал въпроса защо Германия, най-голямата икономика в Европа, не изпълнява целта на НАТО всяка страна от алианса да изразходва 2,0% от БВП за отбрана. След Срещата Столтенберг заяви преди медиите, че критиките на Тръмп са имали положителен ефект сред съюзниците, които са започнали да инвестират повече пари за отбрана, като четири държави вече са постигнали прага от 2 процента,  а други 15 са на път да го постигнат.

На срещата между Тръмп и Столтенберг бяха обсъдени и въпросите на сигурността, борбата срещу тероризма и заплахите от Русия.

Форумът във Вашингтон е посветен на 70-тата годишнина от създаването на НАТО.

 

 

Тагове