Северна Корея проведе изпитания на ново тактическо оръжие

Това е първият подобен опит на Северна Корея след срещата на Тръмп с Ким

 

Северна Корея е провела тестове на ново тактическо оръжие, съобщават държавни медии в страната. В информациите не се съобщават детайли за вида на новото оръжие, но се подчертава, че е с малък обсег. Лидерът на Северна Корея, наскоро провъзгласил се за „върховен представител на всички корейци“ – Ким Чен-Ун, е обявил теста за успешен и е заявил, че това е голяма стъпка за военната индустрия на страната.

Това е първият военен експеримент на Северна Корея след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун в Ханой. Според политическите наблюдатели на срещата не е било постигнато никакво споразумение между двамата лидери, въпреки опитите на двете страни да я представят като необходим етап в преговорите.

Поредният военен опит на Северна Корея се приема като предизвикателство към САЩ. Вашингтон държи на пълно ядрено разоръжаване на комунистическата държава. Според някои американски медии Доналд Тръмп е склонен на нова среща с Ким Чен-Ун. Севернокорейският лидер пък е заявил, че възнамерява да изчака до края на годината, с надеждата САЩ да вземат „смелото решение“ да променят подхода и изискванията си при преговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.