НАТО: Не искаме нова Студена война с Русия, но не трябва да сме наивни

Йенс Столтенберг произзнесе реч в американския конгрес

 

"Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването". Това заяви пред американския конгрес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изнесе реч пред конгресмените по повод 70-тата годишнина от създаването на Алианса. „Не искаме нова Студена война. Но не трябва да сме наивни“, допълни той. Столтенберг предупреди, че са нужни стъпки за сдържане на агресивната политика на Русия през последните години.

Изявлението на шефа на НАТО е в унисон с анализите на експерти за бъдещето на Алианса и перспективите за следващите 10 години. Според директора на мозъчния тръст „Карнеги Европа“ Томаш Валашек  усилията за укрепване на НАТО в следващите години не бива да се ограничават с военната сфера. „Там вече сме достатъчно силни“, смята той. И посочва уязвими точки в колективната отбрана, по-вероятна цел на бъдещи кибератаки - граждански мрежи, които управляват влаковете, болниците и комуналните услуги. „Това е най-голямата ни уязвимост, посочва той. Нашите противници биха били глупави да ни ударят там, където сме относително силни. Вместо това те ще поемат по сравнително по-лесния път - прекъсване на осигуряването на животоспасяващи грижи за пациентите в болниците; изключване на електричеството и отоплението; и създаване на хаос по пътища и релси чрез кибератаки“.  

В речта си пред американския конгрес Столтенберг отбеляза, че диалогът с Москва ще си остане труден. Шефът на Алианса защити изтеглянето на САЩ от Договора за ядрените ракети със среден обсег, отбелязвайки че това е в отговор на действията на Кремъл. Столтенберг не отбеляза, че ще продължи да настоява Русия да спазва ракетния договор.

В речта си Столтенберг подчерта водещата роля на Вашингтон в колективната отбрана. "Америка е гръбнакът на нашия съюз. Чрез НАТО Съединените щати имат повече приятели и съюзници от всяка друга сила.", отбеляза Йенс Столтенберг. Той отчете и доскорошните разногласия за финансирането на военните разходи, темата бе коментирана и на срещата му с президента Доналъд Тръмп преди ден. Тръмп настоява Европа и Канада да изпълнят ангажимента си и да отделят по 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Столтенберг отбеляза, че европейските съюзници и Канада, взети заедно, вече са увеличили военните си бюджети с 41 млрд. долара и инвестициите им в сферата ще достигнат 100 милиарда до края на следваща година.

Столтенберг завърши речта си в конгреса с призив за единение: "Сега трябва да преодолеем нашите различия. Защото в бъдеще ще ни е нужен още по-голям алианс" , подчерта генералният секретар на НАТО.

 

Тагове