Русия, България, Доган (ДПС) - "невероятно добра" комбинация

ТЕЦ Варна

 

Ахмед Доган вече официално е в енергийния бизнеса, след като се сдоби с ТЕЦ "Варна".

Почетният лидер на ДПС е купил 70% от семейната транспортна компания "Сигда" на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов. През въпросната фирма пък е била придобита ТЕЦ "Варна".

Данаил Папазов е купува ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ през декември миналата година, като рестартира 210-мегаватовия шести блок след подмяна на горивната база от въглища на газ.

Докато ЧЕЗ е собственик на ТЕЦ "Варна" не се наемат на подобна инвестиция за подмяна на горивната база и накрая я определят като нерентабилна. Една от причините е несигурността на доставките на синьо гориво.

Папазов обаче няма подобни притеснения, провежда успешни разговори с "Булгаргаз" за необходимите доставки на гориво и стартира. Отваря също и прилежащото пристанище за товаро-разтоварна дейност на зърнени храни.

Връщането на централата към живот е осъществено без тя реално да произвежда ток благодарение на подаръци от държавата. Папазов получава пари от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) за така наречения студен резерв - мощности, които не работят, но стоят в готовност и при необходимост могат да бъдат активирани.

По непотвърдена информация Доган е придобил акциите за скромната сума от 3500 лева, за централа с капитал над 85 милиона лева. Ето на това му се казва сделка!

Държавата плаща за поддържане на резервни мощности, Русия гарантира за синьото гориво, Доган е довереното лице...на това му се казва печеливш бизнес!