В Германия скептицизмът спрямо САЩ расте

Знаме Германия, САЩ

Скептицизмът на германците към САЩ расте, това сочи проучване на „Кентар публик“ за фондация „Кьобер“, предаде Ройтерс.

В проучването са участвали 1000 германци, като 73% от анкетираните са съобщили, че от началото на разпространението на COVID-19 мнението им за САЩ се е влошило, а само 36% са изказали негативно отношение към Китай, от където всъщност започна разпространението на заразата.

Негативната нагласа на германците спрямо САЩ продължава да се увеличава от есента на 2019 година, когато в друго допитване само 50% от анкетираните бяха с лошо мнение за американската държава, а 24 на сто тогава са подкрепили по-тесни връзки с Китай.

Изглежда симпатиите към Китай растат за сметка на тези към САЩ. Все пак 71% от анкетираните са подкрепили становището, че Китай трябва да действа с по-голяма прозрачност при управлението на кризата, за да има по-добри резултати с овладяването ѝ.

Експертът по международни отношения във фондация "Кьoрбeр" Нора Мюлер коментира, че увеличението на скептицизма в Германия към САЩ е тревожна тенденция и политиците от двете страни би трябвало да обърнат внимание на това при взимането на политически решения.