Срещата на ОПЕК+ отново е отложена

ОПЕК

Спора между  Саудитска Арабия и Русия  кой е виновен за намаляване на цените на петрола става все по-задълбочен. Поради разногласията между двете страни срещата на  ОПЕК+, планирана за понеделник, бе отложена за 9 април.

Цените на петрола се сринаха от една страна поради намаленото търсене заради пандемията от коронавирус, от друга поради провалената сделка за ограничаване на производството и изтичане на старата договорка на 31 март.

Руският президент Владимир Путин обвини  Саудитска Арабия за срива на цените като каза, че това се е случило заради тяхното оттегляне от сделката за ОПЕК+ и увеличаването на производство им, както и съпътстващата информация, че те са готови дори да предоставят отстъпка за петрола.

Рият отговориха, че Русия е започнала първа, след като руският  министър на енергетиката е заявил пред медиите, че всички участващи страни са освободени от ангажиментите си след изтичане на сделката на 31 март. Това е довело до решението на страните да увеличат производството си.

Русия е заявила готовността си за съвместни действия на петролния пазар заедно с ОПЕК+ и големи нефтодобивни страни като САЩ.