Русия се готви за Парада на победата въпреки пандемията

Парад на победата

Русия няма намерение да отмени Парада на победата, планиран за 9 май, независимо от нарастващите случаи на коронавирус и блокираните в своите апартаменти 12 милиона московчани заради режима на карантина, влязъл в сила в Москва и региона, предадоха от “Гардиън”

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че се провеждат приготовления и репетиции за парада. Външното министерство също потвърди, че всичко ще се проведе по план на Червения площад, като са взети необходимите санитарни мерки. Ведомството подчерта, че 9 май е свещена дата за Русия и държавите от Общността на независимите държави.

На полигон до Москва 15 000 войници провеждат репетиции, а говорителят на ведомството Игор Конашенков коментира, че "всички членове на репетициите горят от желание да участват на историческото събитие и тренират със сърцата си".

Лидерът на опозицията Алексей Навални нарече "идиотщина" решението на военния министър Сергей Шойгу да продължи провеждането на репетициите. Той изрази своето безпокойство, че по време на пандемията тълпите от войници са потенциална "почва за развъждане на коронавируса".

От министерството на отбраната обаче обявиха, че са взети предпазни мерки за гарантиране на здравето на войниците, включително регулярна проверка на температурата.

Руският президент Владимир Путин се очаква да приеме на военния парад по случай 75 г. от края на Втората световна война лидери от различни държави, включително и Еманюел Макрон. Събитието е историческо за Русия 

Парадът на победата е историческо за Русия и руският президент Владимир Путин се очаква да приеме световна война лидери от различни държави. Западните лидери отказаха участие в събитието заради анексирането на Крим през 2014 г., предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г. и отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Единствено френският президент Еманюел Макрон прие поканата, призовавайки за рестарт на отношенията с Путин, но заради усложнената ситуация от пандемиата във Франция и големият брой смъртни случаи там присъствието на Макрон е малко вероятно.

Японският премиер Шиндзо Абе също е преосмислил своето присъствие и японски медии информират, че Абе не планира да пътува до Москва.

Кремъл коментира, че ще разбере чуждестранните гости, ако решат да не присъстват и че се разглежда различни варианти, но за момента не се планира отмяна или отлагане на парада.