Русия твърди, че почти няма случаи на коронавирус. Лекарите казват друго

Русия COVID-19

След като прекара десетилетия в заблуждаване на обществото и популяризиране на невярна информация за медицинските практики, болестите и политиката на общественото здраве, в момента руското правителство и здравната система са изправени пред масово недоверие и подозрения. Тази атмосфера на съмнение и страх се задълбочава, точно както пандемията на коронавирус е готова да обхване страната.

Руското правителство предприе сериозни мерки за борба с COVID-19, която до този момент е убила над 15000 души по целия свят. Кремъл затвори повечето входни пунктове по границата на страната на 2600 мили с Китай, нареди на хората да се връщат от райони с висок риск и да се самоизолират, забрани много полети и публични събирания и бърза да построи нова болница за 135 милиона долара в покрайнините на Москва.

В същото време броят на официално потвърдените случаи на коронавирус са 438 към 23 март с един смъртен случай в страна от 140 милиона. Много руснаци се съмняват в тази информация и смятат, че заразените са много повече, като предполагат, че информацията за общественото здраве се прикрива от политически съображения.

Руската държавна телевизия и медиите, които имат връзки с Кремъл, популяризират измамата, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено от САЩ, те не са единствените, които разпространяват подобни конспиративни теории, че COVID-19 е биооръжие, произведено от враждебни чужди сили, това се разпространяват от политици и коментатори и в други страни, включително Китай, Индия, Иран.

Докато разпространяваните от Кремъл дезинформационни кампании обикновено имат за цел да повлияят на западната аудитория, изглежда, че руската коронавирусна дезинформация е предназначена за вътрешно потребление. Според Наталия Крапива, юрисконсулт на организацията за защита на дигитални права и защита на личните данни “Access Now”, тази стратегия може да не е напълно успешна.

„Отблизо следим публичния дискурс и забелязах, че възникват сериозни съмнения относно това колко реалистични са цифрите“, каза Крапива. „Тези съмнения нарастват през последните няколко дни, превръщайки се в открито недоверие, защото хората виждат какво се случва в Европа и го свързват с факта, че в Русия лекарите внезапно съобщават за голям ръст на случаите на пневмония.“

Крапива цитира примера с туит от 12 март на кмета на Москва, който твърди, че Министерството на здравеопазването е в повишено състояние на готовност за лечение на пневмония. Крапива добави: "Хората взеха използването на думата "пневмония" като знак, че властите крият нещо."

Валери Соловей, известен руски професор по история и политически коментатор, обвини властите в лошо управление на кризата и издаване на невярна статистика. В интервю за москвското радио на 16 март той каза, че лекарите приписват смъртта от COVID-19 на пневмония. "Те използват диагнозата страничен ефект като причина за смъртта", твърди той, "за да покажат, че страната ни не е прокълната от "свободата" и че политическото, държавното управление е чудесно."

Соловей напомня и за прикритите случаи от съветското минало. "Обяснението е просто", каза той на слушателите на радиото. „Помните ли Чернобил? Всичко винаги е скрито тук. "

Някои руски лекари повториха обвиненията на Соловей. Въпреки че няма пряко доказателство, свързващо директивите на Кремъл с недостатъчно съобщени случаи на коронавирус, петима руски вирусолози съобщиха за препълнени белодробни отделения в болници, за които се смята, че са предназначени за лечение на пациенти със COVID-19, недостиг на защитна екипировка и сериозни закъснения при тестване за инфекция. Те пожелаха анонимност от страх от репресии.

Лекари и медицински сестри, разказват за хаотичните условия в руските болници. „Не можете да си представите какво се случва“, каза един служител в държавната болница „Мухин“, в източния край на Москва, който е свидетел на скока на пациенти с пневмония. „Понякога дори нямаме ръкавици, камо ли маски за лице.“

„Стерилизираме оборудване за еднократна употреба“, добави той. "Ако го изхвърлиме по навик, сме принудени да го възстановим за собствена сметка."

Лекар в Санкт Петербург каза, че ситуацията  с поредната глобална болест напомня начина, по който съветското правителство се е “справило” с ХИВ и СПИН - болести, които отдавна са в отстъпление по целия свят, но продължават да засяга голям брой руснаци. За разлика от повечето страни, руската ХИВ епидемия се влошава - новите случаи се увеличават с цели 15 на сто всяка година. Междувременно теориите за отричане на ХИВ и конспирациите свързани с него започват да се разрастват, насърчавани от правителството, желаещо да се подмаже на православната църква.

„Проблемът тук не е в липсата на ресурси, тъй като руското правителство разполага със средствата за прекратяване на епидемията от СПИН“, заяви наскоро специалният съветник на UNAIDS Винай П Салдана пред “Los Angeles Times”. „Проблемът е, че още в началото на ХИВ инфекцията в Русия не е отделено внимание и ресурси, които са в съответствие с мащаба на епидемията.“

Неспособността на Русия истински да се ангажира със СПИН може да се проследи до 80-те години на миналия век, когато агентите на КГБ за провеждане на „активни мероприятия“ успешно популяризират конспиративната теория, че болестта е създадена в САЩ като програма за биологично оръжие. В крайна сметка стратегиите за измисляне на фалшиви теории около въпросите на глобалното здраве е бумеранг, които се връща със смъртоносна сила.

„Дезинформацията може да повлияе на способността на обществото да се справя с пандемията на много различни нива“, пише Брус Шнайер миналата година в рубрика на „Ню Йорк Таймс“, озаглавена „Трябва да се подготвим за следващата пандемия - Ще трябва да се борим както с болестта, така и с фалшивите новини." В статията Шнайер цитира как усилията за борбата с ебола в Демократична република Конго са били възпрепятствани заради недоверието на обществото към здравните работници и правителствените служители.

Същата схема на дезинформация, измама и отклоняване на вниманието на населението, руското превителство разиграва и с COVID-19. Анастасия Василева, близък сътрудник на руския опозиционен лидер Алексей Навален и ръководител на профсъюза на лекарите, наречен “Съюз на медиците”, публикува видеоклип в YouTube на 10 март.

В него тя казва, че с нея са се свързали лекари, които са й казали че тяхната болница е „превърната в отделения за лечение на корона, но вместо да говори честно за това, правителството крие за какво се използват тези легла“.

Василева твърди още, че лекарите са споделили, че ако има смъртен случай са получили указания да не посочват COVID-19 като причина за смъртта. „Не можете да напишете коронавирус“, каза тя в изявлението.

Благодарение на правилата за диагностика, спазвани в Русия, официалните причини за смърт винаги трябва да се приписват на състоянието, което директно води до загуба на живот, а не на това, което е разболяло пациента. Докато това е стандартна практика в руските болници, означава, че страната може да отрича смъртността от избухването на COVID-19.

Пациент в държавната болница Мухин, една от московските болници, за която се твърди, че е предназначена да се грижи за пациенти с респираторни проблеми е изпратил текстови съобщения в понеделник, в които описва как чака повече от седмица за резултатите от неговия тест COVID-19. През това време той пише, че са пристигнали нови пациенти със същите оплаквания като неговите. Също така описа тревожните условия във временното инфекциозно отделение на болницата.

Всички в отделението се ужасяват да се приберат вкъщи. „Изписват ви от болницата и след това разбирате, че сте били до пациент с корона и цялото ви семейство е заразено“, пише той.

Междувременно правителството отрича да е предназначавало болници за лечение на пациенти с COVID-19. Министерството на здравеопазването в Москва миналата седмица излезе с изявление, че "постовете в социалните мрежи, които съобщават за смяна на предназначението на болниците  за пациенти с коронавирус са неверни и силно провокативни".

Служител в Държавна болница Мухин заяви, че в деня след видеоклипа на Василева, който е видян от 200 000 души, изведнъж на лекари и медицински сестри са раздадени маски, очила и ръкавици, като това веднага е отразено от подготвен снимачен екип, за да се документира използването на предпазно оборудване.

Държавната болница Мухин незабавно е публикува видео на страницата си във Фейсбук,

показващо, че лекарите се грижат за пациентите с предпазна екипировка. Гледайки право в камерата, главният лекар на болницата Александър Извеков опроверга  това, че условията в болницата са лоши. Той обаче потвърждава, че наскоро на болницата  и е сменено предназначението и приема пациенти с респираторни проблеми, всички са тествани за COVID-19 и, ако вирусът бъде потвърден, хората след това се прехвърлят в специални заведения.

След като снимачния екип си е отишъл служител от болницата казва „аз лично отидох да проверя и всичко, което беше тук за снимките - всички очила и маски за лице - всичко беше отнето“.

Русия не е единственото място предизвикващо подозрение с отчетения нисък брой потвърдени случаи на COVID-19. Други държави, включително Иран, Италия и Китай, също са обвинявани, че не са пуснали точни данни. Много други страни също се борят да осигурят на медицинския персонал достатъчно защитно облекло и оборудване, но в случая на Русия изглежда, че властите отричат, че някоя от тези жизненоважни мерки дори са необходими.

Източник: https://codastory.com