Путин укрепва военния си капацитет в Арктика

Руската военна база "Шамрок" в Арктика

С нов указ руският президент Владимир Путин укрепва военния си капацитет в Арктика, предаде "Франс прес".

Интересът на Русия към този регион от една страна е заради богатите залежи на въглеводороди, от друга заради Северния морски път между Европа и Азия, който се получи в следствие на глобалното затопляне и топенето на ледовете.

Новият указ на Путин за политиката на Руската федерация в Арктика до 2035 г. обхваща редица области.

В раздела сигурност Москва обявява, че "е създала оперативни сили" в Арктика и "активна система за крайбрежен контрол" под командването на Федералната служба за сигурност (ФСБ), която в Русия отговаря за контрола на границите. В указа се посочва и "увеличаването на бойния капацитет" в региона с цел подсигуряване на руската страна.

Предвижда се руската армия да усъвършенства системите за въздушен, морски и подводен контрол в зоната на Арктика и да продължи да "създава и модернизира" военните си бази. До момента Русия има изградени няколко модерни бази в региона, които могат да действат автономно, както и нови летища.

През септември тя разположи системи за противовъздушна отбрана С-400 на архипелага Нова земя.

В друг раздел от указа се предвижда разработване на системи за управление на отпадъци с всякаква степен на опасност и изграждане на модерни комплекси за рециклиране.