Петролна война между Саудитска Арабия и Русия

петрол

На срещата във Виена между членовете на ОПЕК, която беше проведена в петък не се стигна до споразумение. Русия не одобри предложението за допълнително намаляване на производството c 1.5 млн., с което да се контролира спада на цената на петрола, в резултат на епидемията от коронавирус, която ще причини рязко забавяне на световната икономика и дори може да доведе до рецесия.

Заради провала на преговорите цените на петрола паднаха и от това Русия търпи загуби от 100-150 милиона долара на ден, това заяви вицепрезидентът нa "Лукoйл" Лeoнид Фeдун. Според него Руската федерация трябва да се стреми към сделката с ОПЕК и не разбира защо прави точно обратното и търпи тези загуби.

Анализатори също потвърдиха казаното от Федун, като прогнозираха, че спадът на валутните приходи за Русия от износ може да достигне десетки милиарди долари годишно. Според тях обаче по-нaтaтъшнoтo намаляване на котировките на сорта "Брeнт" ще принуди Русия да се върне към производствените ограничения, искани от OПEК.

В отговор на руското решение да не се намаляват добивите, Саудитска Арабия обяви, че от април ще намали доставените цени и ще увеличи производството си до 10-11 млн. барел на ден (понастоящем Риад добива около 9,7 млн. барела на ден).

От началото на април "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) ще предоставя арабския си лек суров петрол на азиатските пазари с отстъпка от 3,10 долара за барел спрямо средната цена за Оман/Дубай, което е с 6 долара за барел по-евтино.

Компанията намалява и цената на арабския си лек суров петрол за САЩ с отстъпка от 3,75 долара за барел спрямо индекса ASCI, което е по-евтино със 7 долара за барел.

"Арамко" също направи ценова отстъпка за арабски лек суров петрол за Северозападна Европа с цели 10,25 долара за барел спрямо средната цена на петрола Брент, което е понижение с 8 долара за барел.

Ще се сбъднат ли прогнозите на анализаторите, че след ценовата война на Саудитска Арабия Русия ще се върне на масата за преговори, предстои да разберем.